Der findes alt over 100 forskellige typer rav. Disse typer varierer i farve, og jeg har set rav, der spænder fra vandklar gullig til rødlig brun. Jeg har endda stødt på hvidt rav og rav med blåligt, lilla og grønt skær. Det interessante er, at farven ikke er en indikation af, hvor gammelt ravet er.
Den mest kendte type rav i verden er baltisk rav, som primært stammer fra landene omkring Østersøen. Jeg har fundet ud af, at der er store ravminer i lande som Rusland og Litauen, og at alt over halvdelen af det rav, der bruges til smykker, faktisk er baltisk rav.
Rav kan indeholde forskellige indeslutninger af planter og dyr, som har været fanget i harpiksen i millioner af år. Desuden findes der mange andre typer rav i verden, såsom fransk, tyrkisk, italiensk, spansk og østrigsk rav.
De forskellige typer rav varierer i alder, geografisk oprindelse og farve. For at besvare spørgsmål om ravets alder og udseende, skal man tage udgangspunkt i de specifikke ravtyper.
Det ældste kendte rav i verden er mellem 235 og 231 millioner år gammelt og er blevet fundet i Østrig og Bayern. I Danmark finder vi hovedsageligt baltisk rav, hvor det ældste stykke, fundet på Bornholm, er omkring 170 millioner år gammelt. Baltisk rav i Danmark bruges ofte til at lave smykker som amuletter, knapper og dyrefigurer.
Rav kan have mange forskellige udseender, fra helt hvidt til næsten sort, og endda blå eller grønne nuancer. Der findes mælkerav og blodrav, og ravet fra Fanø er mere gennemsigtigt end for eksempel jordrav og Østersørav. Rav har altid fascineret mennesker og er blevet brugt til forskellige formål, herunder piber og især smykker.